ر یک تعریف کلی باید گفت که هدف رشته کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش کنترل، کنترل متغیرهای اساسی سیستم (که متغیرهای خروجی میتواند تنها بخشی از این متغیرها باشد) بر مبنای برخی ملاکهای مطلوب میباشد. این ملاکها میتواند سرعت یک موشک، دمای یک اتاق، زاویهی چرخش بازوی ربات و… باشد.
به عنوان یک مثال ساده میتوان کنترل زمان اوج گیری یک هواپیمای جنگنده را در نظر گرفت. در این مثال٬ زاویه پرههای هواپیما، میزان سوخت تزریقی و سایر متغیرهای تاثیرگذار بایستی با روشهای ریاضی محاسبه و سیستم کنترلکننده به دقت طراحی شود تا بتوان زمان عکسالعمل سیستم را کاهش داد و آن را در برابر اثرات نویز محیط ( مانند وزش باد یا …) مقاوم کرد.
کنترل، در پیشرفت علوم دیگر نقش ارزندهای را ایفا میکند. به طور کلی میتوان گفت رشته کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش کنترل حلقه اتصال میان مهندسی برق و رشتههای دیگر میباشد. امروزه علاوه بر نقش کلیدي در فضاپیماها و هدایت موشک ها و هواپیماها، مهندسی کنترل به صورت بخشی اصلی و مهم از فرآیندهای صنعتی و تولیدی درآمده است.
به کمک علم کنترل می توان به عملکرد بهینه سیستم هاي پویا، بهبود کیفیت و ارزان تر شدن فرآورد ه هاي تولیدي، گسترش میزان تولید، ماشینی کردن بسیاري از عملیات تکراري و خسته کننده دستی و نظایر آن دست یافت. هدف سیستم کنترل عبارت است از کنترل خروجی ها به روش معین به کمک ورودي ها از طریق اجزاي سیستم کنترل که می تواند شامل اجزاي الکتریکی، مکانیکی و شیمیایی به تناسب نوع سیستم کنترل باشد.
یکی از مفاهیم پرکاربرد در رشته مهندسی کنترل، مفهوم بازخورد (فیدبک) می باشد. بازخورد در واقع اندازه گیري متغیرهاي خروجی و استفاده از این متغیرهاي اندازه گیري شده در اعمال ورودي به سیستم می باشد. با استفاده از سیستمهاي داراي بازخورد می توان بسیاري از فرآیندهاي صنعتی را به صورت خودکار کنترل کرد. اتوماسیون صنعتی بخشی از رشته مهندسي کنترل می باشد که بر پایه سیستمهاي فیدبک دار توانسته است صنعت مدرنی را پایه گذاري کند.
به طور کلی فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش کنترل توانایی پردازش و تحليل و مقايسه فرآيند توليد، طراحي سيستم برق كنترلي، استفاده از كامپيوتر، آمار و رياضيات جهت كنترل هر چه بهتر سيستمها و افزايش بهرهوري را دارند